Şile’de geleneksel tarım meraklıları ve çiftçiler, her yıl kutlanan ‘Toprak Ana Günü’ etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “İlçemiz doğal güzelliklerinin yanı sıra doğal ürünleriyle de bir marka olmayı hedefliyor ve bu yolda çalışmalar hızla sürüyor” dedi.
Şile Belediyesi Toprak Ana Günü etkinliğinde renkli görüntüler yaşandı. Geleneksel tarım meraklılarını ve küçük aile çiftçilerini bir araya getiren ve geleneksel hale getirilen Slow Food hareketi tarafından her yıl 10 Aralık’ta kutlanan, iyi, temiz, adil gıda ve sürdürülebilir tarımın önemine vurgu yapıldığı Toprak Ana Günü’nde Şile Belediyesi özel bir etkinliğe imza attı.Program açılışı öncesinde Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası’nın Müzik dinletisi katılımcılar tarafından yoğun ilgisiyle izlendi.
İstanbul’un Tek Yeryüzü Pazarı Şile’de
Türkiye’nin aktif Slow Food Earth Market tesciline sahip pazarlarının başında gelen ve İstanbul’un tek Yeryüzü Pazarı olan Şile Yeryüzü Pazarı, geleneksel ve doğal tarım ile üretilen sebze ve meyvelerin aracısız halkla buluştuğu bir pazar.
Atölyelerde Renkli Dakikalar
Şile Belediyesi’nin Yeryüzü Pazarında düzenleyeceği etkinlikte bir çok doğal gıda yapım ve tadım atölyeleri ziyaretçilerle buluştu. Şile’ye özgü yöresel lezzetlerle, birbirinden özel gastronomi reçetelerinin sunulacağı tadım kurtuluş escort ve uygulama atölyeleri ile etkinlik boyunca ziyaretçiler hem bilgilendirilirken, atölye sonrasında farklı lezzetlerin tadımı gerçekleştirildi.
10:00 17:00 saatleri arasında 7’den 70’e doğal tarım meraklılarının üreticilerle buluştuğu bu etkinlikte Şile Belediyesi geleneksel tarım ile ata tohumunun tarımda kullanımının önemini daha çok insana anlatmayı amaçlıyor.Açılışa katılan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı Şile’nin sadece yaz aylarında İstanbul’un önem teşkil eden ilçesi olmadığını doğal ürünlerimizle İstanbul’da bir marka olduklarını söyledi.
ŞİLE’NİN İKİ ÜRÜNÜ COĞRAFİ İŞARET TAŞIYOR..,
Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Her zaman ifade ettiğimiz gibi İlçemiz doğal güzelliklerinin yanı sıra Doğal Ürünleriyle de bir marka olmayı hedeflemiş ve bu yolda çalışmaların hızla sürdüğünü.Kısa zaman önce Coğrafi İşareti tescillenen Şile Bezi ve kısa zaman öncede bir Coğrafi İşaretimizde Şile Kestane Balımız aldı.Böylelikle doğallık gerçek anlamda savunulduğu sürece demek oluyor ki bizler doğru yolda Şilemizin ismini daha yukarılara doğal ürünleriyle taşımaya devam edeceğiz.Çeşitli üniversiteler ve özel sektörden stant açan insanlarımız İlçemizden edindikleri ürünler ile kendi becerilerini burada sergiliyorlar.Ne Mutlu ki Akademik anlamda ve profesyonel turizm işletmelerin mutfaklarında bölgemizde yetişen ürünler yer almakta” açıklamasını yaptı.
Vatandaşların ve özellikle Pazar tatilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik akşam geç saatlere kadar devam etti.
Etkinlikte Fidan yetiştirilmesi ,Kabaklı Börek Yapım, Ekşi Mayalı Köy Ekmeği, Yöresel ürünlerin yer aldığı gözleme çeşitleri, Doğal Sirke yapımı, Şile Kestane Balı ve diğer bal çeşitleri, kazayağı mücveri, yöresel açma pide, turşular, konserveler, unutulmaya yüz tutmuş doğal sepet yapımı, müzik dinletileri ve çok sayıda stantlarda ki ürünler katılımcıların tatması için ikram edildi.