KAYGI AZALTMA TEKNİĞİ OLAN TOPRAKLAMA EGZERSİZİ
Herkes hayatının belirli noktasında kaygıyı hissetmiştir. Örneğin; sınava girerken, iş görüşmelerinden önce, hastanede test sonucu beklerken ki gibi durumlarda bu hissi deneyimlemeniz muhtemeldir. Kaygının şiddeti, şekli, meydana geldiği durumlar kişiden kişiye farklılık gösterse de benzer semptomları yaşadığımız söylenebilir ve her ne kadar farklılıklar olsa da belirli egzersizlerle bu kaygıyı azaltabiliriz.
Kaygının semptomlarına bakmadan önce şunu hatırlatmakta fayda var. Günlük yaşantımızda ara sıra ya da önemli durumlarda kaygı yaşamamız oldukça olağan ve normaldir. Bu durumlarda birazdan bahsedeceğim topraklama egzersizini http://nevsehirgundem.com/ uygulayabilir ya da başka rahatlama egzersizlerinden faydalanabilirsiniz fakat bu durum sürekli bir hal almaya başlar ve normal yaşantında bozulmalara sebep olursa bir uzmandan destek alman ve beraber bir plan oluşturarak ilerlemeniz çok daha faydalı olacaktır. Kaygı dediğimizde aklımıza gelen belirtiler nelerdir ?
- Gergin veya huzursuz hissetmek.
- Bir tehlikenin yaklaşmakta olduğunu düşünmek
- Kalp atış hızının artması ve hızlı nefes alıp verme
- Terleme, ellerde veya vücutta görülen titreme
- Zayıf veya yorgun hissetme
- Yaşadığın endişe dışında başka bir durum düşünememe
- Uyumakta güçlük çekme
- Mide sorunları yaşama
- Kaygılı durumdan uzaklaşma ve kaçınma düşüncesi. Örneğin; o gün olan iş görüşmesine ya da sunuma hasta olduğunu söyleyerek katılmamak.
Evet, kaygı dediğimiz durum gerçekten var fakat bu duruma boyun eğerek hayatımıza bu kadar müdahale etmesine izin vermemeliyiz. Kaygının şiddetini azaltmak, bunu kendi kontrolünüz altında ki bir duruma dönüştürmek sizin elinizde, şimdi bahsedeceğim egzersiz kaygı azaltmaya yardımcı birçok yoldan sadece bir tanesi, siz kendinize uygun olan sizi rahatlatan farklı yollarda keşfedebilirsiniz.
Stabilizasyon yani dengeleme amacıyla kullanılan yaygın egzersizlerden biri olan Topraklama Egzersizi dikkatinizi dış dünyaya yönlendirerek duygularınızın dengelenmesine yardımcı olur. Kendi kendinize veya bir yakınınıza uygulayabilmeniz için aşağıdaki yönergeleri takip etmeniz yeterlidir:
- Ellerinizi ve ayaklarınızı serbest bırakacak şekilde, rahat bir pozisyonda oturun.
- Yavaş ve derin bir şekilde nefes alıp vermeye başlayın.
- Etrafınıza bakın ve sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan 5 objenin adını söyleyin.
- Yavaş ve derin nefes almaya devam edin.
- Şimdi etrafınızda duyduğunuz seslere odaklanın ve sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan 5 sesin ne olduğunu söyleyin.
- Yavaş ve derin nefes alıp vermeye devam edin.
- Ve şimdi bedensel duyumlarınıza ve nasıl hissettiğinize dikkat etmeye çalışın. Sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan 5 hissin ne olduğunu söyleyin.
- Nefesinizi yavaş ve derin bir şekilde alıp verin.
Bu egzersiz dikkatinizi dış dünyaya vererek duygularınızı dengelemenize yardımcı olacaktır. Bazen 5 sayısı çok fazla gelebilir bu gibi durumlarda 3 farklı şeye odaklanabilirsiniz. Bazı insanlar nefes alıp verme sürecinde gözlerini kapatmayı tercih edebilir. Unutmayın kendinizi nasıl daha rahat hissediyorsanız o şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu rahatlama çalışmasının sizin için ayrı bir kaygı unsuru haline gelmesine gerek yok.
Kaygı duygusunu sadece yetişkinler yaşamamaktadır. Bu duygu gençlerde ve çocuklarda da sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda onlar için uygun olan egzersizleri kullanabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi yine çocuklar için olan topraklama egzersizidir. Özellikle çocuklarda dış uyaranlara yönelirken renklerden faydalanabiliriz. Aşağıda birkaç örnek paylaşıyorum bunları kendi çocuğunuza göre düzenleyebilir, farklı çalışmalar yapabilirsiniz.
- Şimdi oturduğun yerden etrafına bak ve gördüğün 5 rengi söyle.
- Bu odada yeşil renkte bir şeyler görüyor musun? Sarı renkte kaç tane nesne var? Peki ya mavi renkte neler var?
Koronavirüs sürecinde de yaşamış olduğunuz kaygıyla başa çıkma konusunda yardımcı olması dileğiyle sağlıkla kalın. Eğer yaşamış olduğunuz kaygıyla baş edemiyor ve giderek artış göstererek hayatınıza müdahale ediyorsa lütfen bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
Uzman Klinik Psikolog
Emel Sena Avcıdırlar