Şile Belediyesi tarafından düzenlenen Toprak Ana Günü etkinliği Şile’nin köylerinde bahçelerinde kendi yetiştirilen doğal ürünleri tüketicilerin ilgi odağı oldu. Slow Food hareketi tarafından her yıl 10 Aralık’ta kutlanan, iyi, temiz, adil gıda ve sürdürülebilir tarımın önemine vurgu yapıldığı Toprak Ana Günü’nde Şile Belediyesi bir etkinliğe imza attı. Türkiye’nin aktif olarak Slow Food Earth Market tesciline sahip pazarlarının başında gelen Şile Yeryüzü Pazarı, geleneksel ve doğal tarım ile üretilen sebze ve meyvelerin aracısız halkla buluştuğu bir pazar olma özelliğine sahip
Birbirinden renkli atölyelerde ziyaretçiler doğal ürünleri tadarken alışveriş yaparak üreticileri ekonomik destek sağlarken aynı zamanda yerinde yetişen ve tamamen doğal ürünlere sahip olma şansını elde ettiler.
Şile Belediyesi tarafından 10 Aralık Pazar günü Yeryüzü Pazarında düzenlenen etkinlikte bir çok doğal gıda yapım ve tadım atölyeleri ziyaretçilerle buluştu. Şile’ye özgü yöresel lezzetlerle, birbirinden özel gastronomi reçetelerinin sunulduğu tadım ve uygulama atölyeleri ile etkinlik boyunca ziyaretçiler hem bilgilendirilirken aynı zamanda farklı lezzetlerin tadımı gerçekleştirildi. 7’den 70’e doğal tarım meraklılarının üreticilerle buluştuğu bu etkinlik Şile Belediyesinin geleneksel tarım ile ata tohumunun tarımda kullanımının önemini daha çok insana anlatmayı amaçlıyor.
Atölyeler büyük ilgi gördü
Balkabaklı Ekler, Yer bademli, Kıtırlı Pancar Çorbası hazırlarken aynı zamanda farklı stantlarda Balkabaklı Rulo Pasta, Yöresel Yeşilliklerle Yapılmış Doğal Çörekler, Kestane Ballı ve Fındıklı Ev Baklavası , kabalı börek,keşkek,ekşi mayalı köy ekmeği gibi yemeklerin hepsi Şile’de üretilen ürünlerden hazırlandı. Toprak Ana Günü’ne katılan vatandaşlar atölyelere büyük ilgi gösterdi.
“Doğallığımız en büyük zenginliğimiz”
Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı “ Her yıl düzenlediğimiz Toprak Ana Günü etkinliğimize yerel üreticilerimizle vatandaşlarımızı buluşturuyoruz..Ancak yer yüzü pazarımız sadece bu gün değil her hafta Cuma Pazar günleri kendi yerinde yerel üreticilerimizin yetiştirdiği doğal ürünler burada tüketicilerini bekliyor . Doğal ürünlere rağbetin her geçen gün arttığı ve önemini bir kere daha anladığımız yaşadığımız süreçlerde doğal ürünlerin nerece önemli olduğunu yaşayarak görüyoruz. Bu etkinlikler sayesinde doğal ürünlere olan ilgiyi her gün arttığı görmekteyiz. Bu pazarda yerli üreticilerimizin kendi topraklarında, bahçelerinde yetiştirdiği ve asla katkısı olmayan doğal ürünler bu pazarda sergilenip satışa sunulmakta. Bizim amacımızın doğal üreticinin yanında olmak ve etkinliklerin kapsamını dahada büyüterek üreticimizin ekonomisine destek sağlamak ve Şile bölgesinin katkısız tamamıyla doğal olan adeta bahçeden toplanıp vatandaşlarımıza yerinde sunmaktır.
İstanbul’un ilk coğrafi işaretli ürünü olan Şile Bezi’mizden sonra, Şile adına ikinci coğrafi işaretimizi Şile Kestane Balımıza aldık. Şile Kestane Balımızda İstanbul’un gıda alanındaki ilk coğrafi işaretli ürünü oldu. Şile olarak İstanbul’un ilk iki coğrafi işaretli ürününe sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Bu alandaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Şile Palamudumuza ve Şile Kestane Balı Sirkemize de inşallah coğrafi işaret alma çalışmalarımız sürüyor” açıklamasını yaptı.
Sürdürülebilir Tarımın Önemi Katılımcılara Anlatıldı
Gazeteci ve program yapımcısı İrfan Donat moderatörlüğünde, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı, Peynir Ustası ve Üreticisi İlhan Koçulu, Şile Kestane Balı Üreticisi Engin Kuş, Şile Kestane Balı Sirkesi Üreticisi Fatma Çetin’in katılımlarıyla yerel üretimin ve sürdürülebilir tarımın önemi üzerine bir söyleşi düzenlendi.
Üreticilerin ve akademisyenlerin deneyimleri ve görüşleri ile devam eden panelde Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı Şile Belediyesi’nin tarımsal projeleri hakkında bilgi aktardı. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı yeni nesillere geleneksel tarımın ve doğal beslemenin tanıtılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Şile Kent Bostanı Projesi’nin de yakında hizmete açılacağını belirten Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; “Şile Kent Bostanımızı ziyaret eden misafirlerimiz geleneksel tarımın tüm aşamalarını deneyimleyip kendi mahsullerini üretebilecekler” ifadelerini kullandı.
Şile Yeryüzü Pazarı’nda Geleneksel Yöresel “Öre Tatlısı” ve Tarhana Çorbası İkramı Yapıldı
Şile Yeryüzü Pazarı üreticilerinden alınan ürünlerle hazırlanan Şile’ye özgü Öre Tatlısı ve Tarhana Çorbası Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı tarafından etkinliğe katılanlara ikram edildi. Ayrıca etkinlik gün boyu devam ederken Şile Yeryüzü pazarında Doğal Ürünlere İlgi ve rağbetin yoğun olduğu görüntülere yansıdı.