İmara ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi..
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya idarece, binanın bulunduğu arsanın tehlikeli durumu veya hasar bakımından acilen boşaltılması ve yıktırılması gerektiği belirlenen binalar riskli yapı olarak kabul edilecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’da değişikliğe gidiliyor.
“Buna göre, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerlerden sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, İstanbul Şile’deki Darlık ve Ömerli barajlarının yapımından etkilenen Darlık ve Esenceli mahallelerinin yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi için Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda Hazine adına resen tescil edilecek”.
Bu alanların tespiti amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilecek. Bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi ise bir ay olacak.
Yeni yerleşim yerindeki hak sahipliği, borçlandırma ve takyide ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, riskli yapı tespiti yapılmasının engellenmesi durumunda güvenliği sağlamak üzere kolluk kuvvetlerinden destek alınarak tespit yapılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya idare tarafından, binanın bulunduğu arsanın tehlikeli durumu veya hasar bakımından acilen boşaltılması, yıktırılması gerektiği belirlenen binalar riskli yapı olarak kabul edilecek. Maliklere, kiracılara ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine taşınma yardımı yapılabilecek.
Uygulama yapılacak alandaki taşınmazlar, feshedilmiş sayılan sözleşmelere istinaden tapuda müteahhide devredilmiş ise uygulama neticesinde meydana gelen yeni taşınmazlar, hak sahipliği çalışmaları gözetilerek müteahhide devir yapan eski malikleri adına resen tescil olunacak.
Dönüşüm olan yerlerde hak sahibinin dönüşümden önceki taşınmazının tapu kaydında yer alan ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ve şerhler hak sahibi adına yatırılan taşınmazın bedeli üzerinden devam ettirilecek, tapu kaydındaki haklar ve şerhler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının talebi üzerine tapu müdürlüğünce resen terkin edilecek.
Mecliste yasalaşan Kanun Hakkında görüşmeleri yerinde takip eden Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı,Ak Parti Şile İlçe Başkanı Erdoğan Akgül,MHP Şile İlçe Başkanı Mustafa Pıçak,ilgili Mahalle Muhtarları yasalaşan kanun hakkında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçen herkese teşekkürler mesajları illetiler. Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’da mesajında Şilemize hayırlı, uğurlu olsun.
DARLIK ve ESENCELİ mahallelerimizin 37 yıllık mülkiyet sorununa b noktayı koyduk. Bölgemizi ilgilendiren kanun teklifi gazi meclisimizden geçerek yasalaşmış oldu. Bu süreçte desteklerini bizden esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili bakanlığımıza ve Cumhur İttifakı milletvekillerimize Şileli hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Ayrıca bu süreçte AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlarımız, Muhtarlar Dernek Başkanımız ve bölge muhtarlarımız ile birlikte AK Parti Grup Başkanımız sayın İsmet Yılmaz, Şile’den sorumlu milletvekilimiz sayın Erol Kaya, İstanbul milletvekillerimiz Mustafa Ataş, Mihrimah Belma Satır, Osman Boyraz, Tülay Kaynarca ve milletvekillerimizi Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ziyaret ettik. Tüm vekillerimize ilçemize vermiş oldukları destek ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum değerlendirmesinde bulundu.