Bir Dönemin “ŞİLE 50.YIL LİSESİ” Son Yılların Şile İMKB 50. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi… Bu Fotoğraflarda ve Videoda Yer Alan Görüntüler Anılarda Kalacak..
Kahramanmaraş ve Elbistan Merkezli yaşanılan depremlerin ardından İstanbul Valiliği’nin yaptığı basın açıklaması gündeme adeta bomba gibi düşerken kafalarda çok sayıda soru işareti oluşturdu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre İstanbul Valiliği, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremler sonrası mega kentteki bazı okullarla ilgili yeni bir karar aldı. Deprem riski nedeniyle 93 okulun tahliye edileceğini belirten Valilik, “20 Şubat 2023 Pazartesi Günü itibarıyla, riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz, depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerdir” açıklamasında bulunuldu.
Ne yazık ki 1999 yılında yaşanılan deprem sonrasında İlçemizde var olan beylikdüzü escort Şile 50.Yıl Lisesi ağır hasar görmüş ve zaman içerisinde iddialara göre güçlendirme yapılmış ancak gelin görün ki; Yıllar sonra Şile Lisesi ağır hasarlı okullar arasında yer aldığı son deprem sonrasında bir anda gündeme geldi.
Öğrenci velileri adına soruyoruz…
Onlarca öğrencinin eğitim gördüğü Şile Lisesinde öğrenciler nasıl oluyor da ağır hasarlı bina olarak kayıtlarda yer alan bir okulda eğitim görüyorlar?
Sadece öğrenciler mi? Elbette hayır…
Öğretmenler, büro personeli, hizmetli vs… saymakla bitmiyor. Peki ama gelin görün ki İstanbul genelinde 93 okulumuzun ağır hasarlı olduğunu söyleyen yetkililer acaba hiç düşündülermi? Yok canım elbette düşünmüşlerdi. Ama gelin varsayalım sadece bir okulda 1.000 kişinin eğitim gördüğünü varsayalım. Peki Olası bir deprem sonucunda 93,000 kişinin canını kaybetme riski var mı?
Elbette var…
Peki böylesine riskli okullarda ve Şile’de ki mevcut okulun böylesine riskli halde olmasına rağmen kim, neden görmezden geldi, duymazdan geldi?
Şile’den başlayacak olursak 1999 yılında ağır hasar gören güya güçlendirilen aslında sadece makyaj yapılan Şile Lisesi hakkında bunca yıl eğitim gören ve mezun olan öğrenciler hadi şanslı. Peki ya şanslı olmasaydılar? Kim yada kimler bunun cevabını verecek?
Ayrıca 24 yıl önce Gölcük Depreminde hasar gören Şile Lisesi yıllarca eğitime hizmet vermiş ve her nedense kayıtlarda var olmasına rağmen görevini sürdürmüş ancak nedendir bilinmez Kahramaraş ve Elbistan merkezli depremlerle birlikte bir anda İstanbul’da 24 yıl hizmet veren ağır hasarlı okullar gündeme geldi.
Peki Şile olarak bu süreçte İstanbul depremi gibi olası bir deprem yaşansaydı klasik olarak okulun müteahitimi aranacaktı? Yoksa müteahit yada güçlendirme çalışması yapan müteahhitler bizi kandırmışlar açıklamasıyla geçiştirilecekmi? Kimler neden sustu? Hani siyasiler, yerel yöneticiler, hele hele illa Şile’yi ben yöneteceğim diyen sahalarda gezen siyasiler, mimar kimliğiyle uzun yıllar ilçede yöneticilik yapanlar, hani mülki amirler, hani fen işleri müdürleri, imar müdürlüğü, yapı kontrol ekipleri saymakla bitmez, bitmiyor …
Kısa ve net geç kalındı…
Elbette buna da şükür derken görmezden gelen duymazdan, önce siyaset diyen kör gözleri kamuoyu biliyor….